partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Tervetuloa takaisin Pahkasika!

  • Pahkasika-lehti
    Pahkasika-lehti

Vantaalaiset nuoret herrat Jukka Mikkola, Paul Öhrnberg ja Markku Paretskoi painoivat ensimmäisen Pahkasika-lehden käsikäyttöisellä vahakopiokoneella vuonna 1975. Lehden saama suuri suosio yllätti kaverukset ja siitä alkoi Pahkasian elinkaari, jota kesti aina vuoteen 2000 saakka. Huumorilehden levikki oli parhaimmillaan 35.000.

Nyt kuuluu kummia.

Helmikuussa ilmestyy upouusi Pahkasika. Vanha tekijäkaarti on lähtenyt innolla mukaan ja lehdessä nähdään uuden materiaalin lisäksi aineistoa, joka ei  aikoinaan mahtunut Pahkasika-lehteen.  

Ensimmäinen kosketukseni Pahkasika-lehteen tapahtui 80-luvun puolenvälin tienoilla. Olin noin 11-vuotias kun minua vanhempi sukulaismies löi Pahkiksen käteeni. Pahkasian huumori ja sarkastinen ote vei minut heti mukanaan. Pahkasika iski niin voimakkaasti, että  luimme serkkuni kanssa Pahkasikoja C-kasetille ja kuuntelimme niitä sitten samalla kun luimme Pahkasikoja. Serkusta tuli matemaatikko, mutta minä sen sijaan en toipunut koskaan.

Lähetin myös surkean sarjakuvantekeleen Pahkasikaan. Sarjakuvaa ei tietenkään julkaistu, mutta sain päätoimittaja Paretskoilta kirjoituskoneella kirjoitetun kirjeen, jossa hän ystävällisesti kiitti tarjoamastani sarjakuvasta kertoen, että valitettavasti sillä ei ole tällä hetkellä käyttöä, kehoitti jatkamaan ja toivotti hyvää jatkoa. Jo palautekirjeen saaminen itsessään oli kuin sarjakuvani olisi julkaistu. Tunne oli sanoinkuvaamattoman hieno.

Jurpo, Pahkeinen, Miihkali, Hemmo Paskiainen, Pallopäät, Kolme rumaa Teroa, Peräsmies, Vanhat herrat ja muut ystäväväni tervetuloa takaisin!

 

Miihkali ja potta

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

tapio oksanen

Mainio uutinen. Peräsmies oli parasta. Ken ei ole pahkista lukenut on liian nuori tai pahkasika. Kirjoituskoneella kirjoitettu kirje kannattaa huutokaupata. Siitä saa kolme markkaa.

Liian nuori? Mitähän silläkin tarkoitin?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Tämä on todella hieno uutinen! Ja nimenomaan Peräsmiestä tarvitaan! Pahkiksen yköönen! PRÖÖT!

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Appiukko oli kirjakauppias ja oli jostain saanut korruptio lahjaksi Peräsmies tietokonepelin...Kyllä oli hieno!

Sääli vain että ei toiminut kuin Win98:ssa

Oli pelien aatelia ja lapsetkin kovin pitivät

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen
Olli Polli

Tätä on odotettu. Viimeinkin muutakin huumoria tappamaan aivosoluja, kuin presidenttikarnevaalien jäkätystä...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Ei, ei ja vielä kerran ei
Nyt ei aivosoluiset pystyyn kuole ollenkaan

Nythän ne synapsit vai mitkä snapsit vasta elpyy
Luulempa/tiedämpä että luettuani Pahkasikaa olo tulee olemaan kuin olisi juonut nuoruuden lähteestä ja jos ei...Se on sitten vain yhteiskunnan tai valtion vika ja syy

Olli Polli

Kuitenkin jos otetaan huomioon empiriset kokemukseni, joissa olen useasti nauranut itseni miltei tajuttomaksi kyseisen aviisin seurassa, voidaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä olettaan joidenkin vanhuuttaan heikkojen aivosoluparkojen menehtyneen ylettömän nauramisen aiheuttamaan hetkelliseen hapen puutteeseen punaiseksi nauretun pallon, jota myös pääksi kutsutaan, sisällä.

Voidaan tietysti olettaa että nauramisen aiheuttaman hyvänolontunteen myötä-auttavan uusien, ns. uuspirteiden aivosolujen syntymistä.

Tästä aiheesta olen konsultoinut esim. Suomen Aivotrustin johtavia tutkijoita ja psykiatriani. Edellinen ei ottanut kantaa, ennen kuin hommaan noin kuuden miljoonan tuen tutkimukselle. Jälkimmäinen sanoi: Sun aika on loppu, äläkä tule takaisin enään ikinä....tana.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Lienee jo selvää Väyrysen presidenttiehdokkuus on ovela mainoskikka, jolla buffataan helmikuussa ilmestyvää Pahkista, jonka kannessa Väyrynen komeilee.

Olli Polli

Tästä päästäänkin asiaan. Itsekkin olen suunnitellut surffata kyseisen kampanjan aalloilla ! Pötkylä on tehty jo vuosia sitten eikä enää säteile siinä määrin, että käsittely olisi mahdotonta.

Kyse on aivopierusekoilusta jonka olen joskus vuonna 1 varttia vailla 2 saanut rustattua. Nyt se kaivautui sopivasti päivän valoon Suomen jäämistöistäni. Kerään tällä hetkellä rohkeutta julkaistakseni sen täällä koko kansan iloksi ja pään eltaantumisesta johtuvan työkyvyttömyyseläkehakemukseni tueksi.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

On se muuten kumma juttu loppupeleissä...
Minulle tuli tästä Pahkasian paluusta oikeasti hyvä mieli

Ennen tietoisuutta olin kuin maani myynyt asteen lumisemman työpäivän lopuksi mutta sitten kun uutinen eteeni aukesi...
Myrtynyt ilmeeni ja ryytynyt oloni muuttui ratoksi ja riemuksi

Tajutonta (en ole vielä) ja mahtavaa ( on ja kyllä vain on)

Olli Polli

Onhan se hienoa että tässä hienostuneessa maailmassa on taas raivattu tila aivopiruhuumorin uranuurtajalle.
Siinä kalpenee jokainen kukkahattutäti, joiden muuten on luettava tai ainakin luetettava koko aviisi suurennuslasin kanssa mahdollisien "väärien" sanojen, sanamuotojen tai huumorin takia, tämän einiinhienostuneen ja mielensäpahoittamiseen varmasti aiheita antavan aviisin edessä.

Go pahkasika GO GO...jyrätään yltiösuvaitsevaisuusmielenpahoittajatädit huumorilla...

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

Kerrassaan mainio kulttuuriuutinen! Päihittää kertaheitolla Guggenheimit ja muut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pahkasian sarjakuvista en niinkään pitänyt, mutta moni kirjoitettu juttu oli sitten sitäkin parempaa. Sarjisriippuvaiselle Suomen MAD lienee parempi vaihtoehto, siis silloin kasarilla.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Molempi parempi...
Madia maailman loppuun (Suomen version lopettamiseen) asti tilanneena myönnän että olisi kyllä hienoa jos myös Mad tekisi paluun

Nykyisin tulee silloin tällöin ostettua jostakin hyvinvarustellusta lehtipisteestä alkuperäistä mutta kyllä Suomen Mad maistui kermaviilin kanssa paremmalta

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Mulle ei uponnut yhtään MADin sarjakuvat. Pahkiksen Jurpo, Miihkali ja Pahkeinen taas toimi kuin häkä. Pahkasika oli hieman kuin Monty Pythonia, MAD ameriikkaa.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Olen koko ikäni ollut sellainen tyhjännauraja ja omituinen hekottelija että vitsi kuin vitsi tai ei välttämättä edes vitsi saa nauramaan

Mad oli myös sarjakuvalehti jolla oli funktio...
Arvioin Madin elokuvaparodioiden mukaan kannattaako elokuva katsoa vai ei

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

On paljolti Pahkasika-lehden syytä, että allekirjoittaneesta tuli ikuinen pkkupoika:o/

Jorma Laine
Heikki Ojala

minullapa on kaikki Pahkasiat.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Vihdoinkin erinomainen syy suunnata lehtipisteen luo... Ainakin yksi on myyty jo ja veikkaan että useampikin ostaja löytyy...

a s

Jos edes kasvattajat katsoisivat tuon Miihkali-videon, niin maailma olisi paljon parempi paikka..

M N

Pahkasikaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Mielihyvin, hyvin mielin sen toivotamme kulkuamme keventämään. Sitten on myös niitä jo historiallisempia kuten Tuulispää, josta takavuosina koostettu laitos on ollut saatavilla.

Joku voisi myös pyytää Markus Kajoa aktivoitumaan.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Markus Kajon Kettusen kootut -kirjaa voisi häpeilemättä sanoa kansallisaarteeksi.

tapio oksanen

Toivottavasti joku äkkää, että Kajon Kettunen pitäisi palauttaa takaisin telkkariin.

Jorma Laine

Kettusen kootut löytyy hyllystä.Tästämuuten taisikin olla puhetta jossain muussa yhteydessä. Hyvä opus.

M N

Se ainoa kerta kun olen kirjaimellisesti pudonnut vuoteeltani tapahtui Kajon asettelemien sanojen takia!

Hänellä on sellaisia lauseita, että kun lähdet niitä lukemaan oivallat jo alkusanojen kohdalla, että kohta mennään...etkä ehdi tehdä mitään, etkä edes tahdo tehdä mitään...aivan huikeaa 'settiä'. 10+

Matias Gerlich

Pahkasika oli meidän sukupolvemme kulttilehti. Erityisen paljon sitä luettiin korkeakouluissa olivat ne sitten humanistisiin tai teknisiin tiedekuntiin sitoutuneita sekä ammattillisissa keskiasteen oppilaitoksissa. Harmi kun ei koskaan tullut otettua talteen sitä "Kannaksen halkijuoksu 1944 - kuka ehtii ensiksi perille"-lautapeliä. Siitä taisi muuten tulla aikoinaan myös eduskuntakysely.

Toisaalta Pahkasialla on myös ongelma, jonka sen tekijätkin tiedostivat. Siksi he lehden julkaisun myös lopettivatkin. Todellisuudesta nimittäin tuli Suomessa sellaista että sitä ei voinut enää edes parodioida. Eli kun todellisuus muuttuu täysin absurdiksi ja naurettavaksi ei huumorilehdillä ole enää elintilaa.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tottapa muuten tuokin
Kun avaa päivän lehden niin sisältö saattaa olla niin surullisen myhäilevän hupaisaa että meinaa inehmo nauraa kahvit nenän kautta ulos

Sitten on tietenkin se todellisuus jossa ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa vai istua kylpyammeeseen leivänpaahtimen kanssa

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Nousee esiin myös kammottava rinnakkaistodellisuus...

Jospa uuden Pahkasian sisältö onkin sitä todellisuutta jossa meidän pitäisi elää ja olla mutta naurammekin sille koska se on niin normaalia

Sen sijaan Suomen Absurdistanin tasavalta menee aina vain vinompaan ja mutkaisempaan suuntaansa

Nyt tuli pää kipeäksi :)

Juhani Paananen

Muistaakseni se oli vuoden 1994 presidentin vaalien jälkeen kun Pahkasiassa julkaistiin juttu, jossa kerrottiin miksi suomen kansa teki virheen kun ei valinnut Paavo Väyrystä presidentiksi. Oli pirun hauska juttu, jossa oli ennustettu nykyinen vaaliasetelma hämmentävän tarkasti. Löytyisikö jostakin tietoa tuon ko. lehden numerosta?

Lauri Sarjalo

Juu, tässä Väyrysen nousua puskista vaalitaiston eturintamaan seuratessa on monta kertaa tullut siteerattua tätä juttua (1/94, s. 5):

"Mutta jos olisimme valinneet Väyrysen nyt [siis 1994] presidentiksi ja valitsisimme hänet heti toiselle kaudelle vuonna 2000, olisimmme päässeet hänestä eroon jo vuonna 2006. Ajatelkaa!"

Jumalauta, että siellä oli oivaltavaa porukkaa lehteä tekemässä!

edit: löytyi näköjään kuvakin: http://i11.aijaa.com/b/00292/9212278.jpg

Kauko Aatos

Muitakin yllättäviä ennustuksia pahkasiasta löytyy esim. 120 metrin sisämäki, jota joku vuosi sitten ihan vakavasti suunniteltiin. Pahkasiassa se oli vielä vitsi. Samoin legendaarinen nyykysarjakuva "Neekerin lempi" peilaa hyvin nykytilannetta. Siinähän etnomaahanmuuttaja Jubu-uhuru paljastuu lopussa, niin eipä kerrotakaan miksi. Tarinaan on onnistuttu mahduttamaan viimeiseen kolmeen ruutuun yhtä monta täyskäännöstä.

Tosin pahkasialla ei paljon jakoa ole nyky-typerystön (ent. suvaitsevaisto) horinoiden rinnalla. Miten esim. voidaan parodioida Atlas S:n hengentuotteita?

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Keskiolut R-kioskeihin! Ai niin, sehän onkin jo siellä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Jos uudistaisi vaatimuksen elikkä ns päivittäisi sitä?

Koskenkorva R-kioskeihin ja viskit (Whiskyt) maitokauppaan!!

Pekka Roponen

Savo-Karjalan matkaopas oli aikanaan rrrautaa!

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Parhaiten on jostain syystä jäänyt mieleen eräs 80-luvun alun vitsi, jolle opiskeluaikoina naureskeltiin. Tokihan se on lapsellinen ja varsinkin nykymaailmassa epäkorrekti, mutta jotenkin näin se meni:

"Jos kaikki maailman pullonavaajat asettaisiin riviin päiväntasaajalle, niin siinä olisi neekkereille ihmettelemistä!"

Tervetuloa takaisin, Pahkasika. Toivottavasti epäkorrektius on säilynyt.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Elämä on Pahkasikaa ihmeellisempää !

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"sinä nähty iskiä joka varastit T-55 panssarivaunun parolan nummelta: PALAUTA SE HETI isänmaa tarvitsee sitä!"

- Parolan varuskunnan esimies

"ai oliko se panssarivaunu?"

- Raimon Romusulatto Oy

Käyttäjän velipesonen kuva
Veli Pesonen

Jaa onko Paretskoilta ja Heikkilältä kaljarahat loppuneet ja täytyy vanha ratsu kaivaa tallista. Minusta P-sika oli parhaimmillaan juuri ennen kaikkein suurinta suosiotaan eli suunnilleen 1982-84. Mutta täytyy kyllä todeta että siihen aikaan pystyi "epäpoliittiseen" huumorijulkaisuun salakuljettamaan aivan kammottavan määrän vasemmistolaista propagandaa. Pidin Pahkasiasta mutta EN KAIPAA PAHAKASIKAA TAKAISIN sillä en usko että nämä hipit pystyisivät mitään muuta kuin toistamaan vanhat kuviot uudelleen.

Toisin sanoen: Huumori on parhaimmillaan kun se pystyy kyseenalaistamaan kaiken. Pahkasika yleensä ei onnistunut tässä mutta tätä ei huomattu koska vallitseva ajatusformaatti tuohon Pahkasian suurimman kukoistuksen aikaan oli aivan käsittämättömän vasemmistolaisesti latautunut. Pahkasika, niin ikävältä kuin se kuulostaakin, oli konformistinen julkaisu, HYI ja YÄK!

Joka tapauksessa laaja reportaasi "Luonto, onko sinne menemistä" hykerryttää edelleen. Professori joka oli tehnyt tutkimusmatkan Kehä III:n ulkopuolelle ei saanut minkäänlaista aineistoa mukaansa koska oli unohtanut nauhurin pause-nappulan päälle eikä äänityksestä ollut tullut mitään.

Käyttäjän velipesonen kuva
Veli Pesonen

Lienee tarpeellista vielä todeta että Uusi Laulu ja Aloha!, vasemmistolaisesti latautuneita julkaisuja nekin, onnistuivat huumorissaan Pahkasikaa paremmin. Hirtehisen hauska on muistaakseni ennen nimenvaihdosta eli Uuden Laulun aikaan ilmestynyt pehmeän kulttuurin erikoisnumero jossa esitellään mm. pehmeät kitarat.

Pekka Roponen

Kuka muistaa kauhusarjakuvan Market? puistattaa vieläkin...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Väyrysen naamalla varustettu wc-paperi... Aina niin ajankohtaista!
Ja legendaarinen kakka-kaavio!
http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=60512

Ilkka Järvelä

Ns varmat lähteet tietävät kertoa että Sauli Niinistö vetäytyy presidentinvaalien toiselta kierrokselta koska haluaakin vetäytyä politiikasta ja alkaa yrittäjäksi, Suomelle töihin. Niinistö on perustamassa kalakauppaa, kyseessä on perheyritys jonka nimeksi tulee "Haukion kala".

Jorma Laine

Sydämestäni toivon, että pahkasika jatkaa vanhalla linjalla. Siis sanojen vääntelyä ja kummallista "perttijarlamaista" huumoria (aikaan paljon ennen Jarlaa) ja hieman kotikutoisia sarjiksia.

Sen sijaan en haluaisi, että uusi-pahkis joutuisi samaan kurimukseen kuin monet muut vastaavat suomessa ja muuallakin; Ostosarjiksien ja juttujen maailmaan. Se kotikutoisuus kun oli ko. julkaisun suola kaiken päällä. Liika hienous ja kiillotus vie maun teoksesta.

- "Annas kuulapää vasara"
- "Annas, Kuulapää, Vasara"
- "Puuronsyöntikilpailun voittaja ratkesi eilen."
- "Mies ei nähnyt tohveleitaan yli vuoteen."

Sanan vääntely on taitolaji, ja Vasama sen osaa.
(Selityksenä ei-pahkasika-harrastajille, Yllä olevat luetaan niin kuin sanat tarkoittavat kaikkine kaksoismerkityksineen.)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Uskon, että Pahkis jatkaa vanhalla linjallaan. Veikkaan, että helmikuun numerossa on ainakin joku eeppinen tarina Väyrysestä.

Tässä viikon mittaan olen hakenut kellarista vanhoja Pahkiksia ja nauranut vedet silmissä. Jos Pahkiksen kultaaikaan suomessa olisi ollut samanlainen herkkyys tehdä tutkintapyyntöjä kuin nyt niin päätoimittaja Paretskoi olisi luultavasti ollut raastuvassa liki jokaisen uuden julkaisun jälkeen.

a s

Jos suoraselkäisyyttä, semmosta ryhdikästä rehellisyyttä arvostetaan, niin ehdotan Pahkasialle Soinia ynnä muita myös.:)

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

No niin Veikko, näyttää siltä, että voitit, sun veikkaus vaalituloksesta oli aika tärkkä. "Pessimisti ei pety", joten käy kommentoimassa mistä mun täyttyy kirjoittaa...

Tämän blogin suosituimmat