partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Lahden uusi loukkaantumiskeskus

  • Loukkaantumisterapeutti työpisteellään.
    Loukkaantumisterapeutti työpisteellään.

Maamme ensimmäinen loukkaantumiskeskus avattiin vuoden alussa Lahteen. Viihtyisissä toimistotiloissa 70 koulutettua asiakaspalvelijaa ottaa vastaan puheluita kansalaisilta. Aurinko on vasta nousussa, mutta puhelimet hälyttävät liki jatkuvasti luoden äänimattoa seesteiseen aamuun.

Kansalaisten lisääntyneet loukkaantumisreaktiot loivat tarpeen Lahden loukkaantumiskeskukselle. Stakesin työryhmän mukaan loukkaantumiset ovat kasvaneet viidessä vuodessa noin 400%. Loukkaantumiskeskus tarjoaa apua ja ratkaisuja loukkaantuneille veronmaksajille.

”Puhelinsoittoja tulee päivässä noin kaksisataa. Tällä hetkellä olemme auki vain virka-aikana, mutta tarvetta olisi ympärivuorokautiseen päivystykseen. Koulutetut asiakaspalvelijat arvioivat yhdessä kansalaisen kanssa loukkaantumisen asteen ja toimenpiteen, miten loukkaantuminen tuodaan tehokkaasti esille”, kertoo sensitiivisen käyttäytymistieteen erikoisasiantuntija Jorma Havakka-Swartz.

Havakka-Swartz on luonut sensitiivisen loukkaantumisen ratkaisukeskeisen struktuurin, jonka mukaan kaikki asiakaspalvelutilanteet hoidetaan. Loukkaantumiset jaetaan kolmeen pääryhmään: Pieniin, keskisuuriin ja suuriin loukkaantumisiin. Näiden perusteella asiakaspalvelija yhdessä kansalaisen kanssa päättää parhaan julkituonnin loukkaantumiselle. 

”Pienissä loukkaantumisissa ratkaisuksi yleensä riittää kommentti internetin keskustelupalstalle tai nettiadressin allekirjoittaminen. Keskisuurissa tapauksissa on hyvä tehdä vähintään Facebook-päivitys ja suurissa on jo välttämätöntä kirjoittaa blogi, jossa käytetään isoja kirjamia tai perustaa oma Facebook-ryhmä”, kertoo Jorma Havakka-Swartz.


Kokemusten mukaan tyypillisellä asiakkaalla on melko laaja loukkaantumisskaala . Pääosin soittajia harmittavat toisten ihmisten mielipiteet, joita esiintyy mm. uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Myös sesonkiloukkaantuminen on yleistä. Sesonkiloukkaantumisia aiheuttavat mm. Ylen A2 teemaillat, Linnan juhlat, vaalikeskustelut sekä koulujen päätösjuhlat.

”Loukkaantumiskeskus Sirpa, kuinka voin auttaa teitä?”, vastaa loukkaantumisterapeutti Sirpa Javanainen tulevaan puheluun. ”Työ on tosi monipuolista, kahta samanlaista päivää ei ole. Joskus tämä on hieman raskasta, mutta kyllä tämä antaakin paljon”, kertoo Javanainen. Loukkaantumisterapeutin koulutus kestää kolme viikkoa, jonka jälkeen on viikon työssäoppimisjakso. Tämän jälkeen opiskelija saa diplomin ja hän voi aloittaa työt.

Muutamassa kuukaudessa Lahden loukkaantumiskeskus on osoittanut tarpeensa. Suunnitelmissa on perustaa uusia loukkaantumiskeskuksia. Mikäli suunnitelmat toteutuvat niin tänä vuonna uusia loukkaantumiskeskuksia nousee ainakin Raaheen ja Vantaalle. Suunnitelmissa on myös laajentaa palvelua Skypeen ja Twitteriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tämä hyvä olisi mutta loukkaannuin koska tämä ei tarjoa luovia ratkaisuja
Voisivat he tarjota samalla toimintapoja jolla loukkaantumisen kehä (circle of butthurt) saataisiin laajenemaan.

Esim naapurin kusipääpojan mopo pärisee
Tunge pakoputkeen peruna (puikula?)

Tai TV:ssä liimanhaistajahippi sivariutta kannatti
Tunge hipin pakoputkeen peruna niin jo tokenee

jne jne jne

Aina pelkkä nettiadressi ei vain riitä
Toisinaan tarvitaan peruna

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Pahoin pelkään, että nuo tavat eivät mahdu sensitiivisen käyttäytymistieteen ratkaisukeskeiseen struktuuriin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Nonni minä en heti hokannu että sensitiivistä
Lukee muttei tajua
Normipäivä, normipropleema eikä muutenkaan irtoa vaikka irrottaa

Loukkaantuisin mutta kun en voi syyttää kuin itseäni joten en voi
Minä, Napoleo täydellinen ugh

Käyttäjän juhavaananen kuva
Juha Väänänen

Todellinen viherpiipertävä ekohippi ajaa mopon sijaan polkupyörällä, joka on joko kirpparilta ostettu tai kapitalistilta varastettu. Tällaisessa tapauksessa suosittelen perunakikan sijaan venttiilien kähveltämistä kumeista.

minnam ahonen

Miten sitten on, ohjataanko loukkaantuneet rikoksista tuomitut, eliittipolitiikot, puoluetoimistohenkilöstö ja heidän loukkaantuneet coachinsa entiseen tapaan keskustelu- tai sovitteluhoitoon esim. Jari Sarasvuolle, joka on kai ylemmän erityistason Lote (loukkaantumisterapeutti)?

Hoito kustannetaan kaiketi mainostuloilla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyrö on kirjoitellut suosittuja romaanejakin mielensäpahoittajista. Muotia on kuulemma myös kunnianloukkaussyytteet nettikiistelyjen perusteella. Minuakin on nimitetty ihan valehtelijaksi ja juntiksi. Koskahan saisin aikaiseksi tutkintapyynnön?

Vaan varmaan kynnys ilmiantoon on todella madaltunut.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kirjoituksesta on jäänyt pois kaksi tähdellistä dbrf-luokan asiaa:

1) D3-vitamiinisuositus (50 yg aamuisin, pureskeltava ennen nielemistä)

2) mindfulness-suositus (voidaan korvata pyhiinvaelluksella Roomaan: Santa Maria della Vittoria, "Pyhän Teresan hurmio", Bernini, 1614)

Kyseessähän on neuroplastisiteetin ja -resilienssin palauttaminen

Käyttäjän MikaSuikkanen kuva
Mika Suikkanen

Lahtelaisena olen äärimmäisen tyytyväinen siitä, että tämä Suomen kansan mentaaliterveydelle erittäin tärkeä palvelukeskus saatiin tänne Lahteen. Hain itsekin sinne töihin, valitettavasti työhaastattelun jälkeen suoritetuissa spykologisissa testeissä havaittiin, etten kykene kylliksi asettumaan luokkaantujien korvien väliin, ts. minulla ei ole tarpeeksi myötäloukkaantumisen kykyä/lahjaa.

Tästä pääsenkin seuraavaan aiheeseen. Onko Veikko Sorvaniemellä tietoa siitä, onko suunnitteilla, tai mikä vielä parempaa, jo perustusvaiheessa puolestaloukkaantumiskeskus? Sille tuntuisi olevan vähintään yhtä suuri tarve kuin loukkantumiskeskukselle. Onhan tämä Uusi Suomikin tulvillaan puolestaloukkantujien omia blogeja ja aloituksia, ja ei sellaista kirjoitusta, johon eivät puolestaloukkaantujat kirjoittaisi puolestaloukkantuneita kommenttejaan.

Olen myös tehnyt havainnon, että sekä puolestaloukkaantumisen, että puolestaloukkantujien määrä on jo nyt suuri, ja alati kasvussa. Maassamme on siis huutava tarve ko. keskuksen perustamiseksi. Toivottavasti perustettavan keskuksen yhteyteen saadaan myös valtakunnansyyttäjänviraston alatoimisto, jotta vakavimman luokan puolestaloukkaantumiset saadaan suoraan ja viivyttelemättä jatkokäsittelyyn.

Luonnollisesti toivon puolestaloukkaantumiskeskuksenkin sijoittuvan Lahteen. Tännehän rakennetaan par'aikaa tulevaisuudessa tyhjäksi jäävää torinalusparkkihallia. Se tarjoaisi ideaaliset tilat keskuksen käyttöön. Siellä työskentelevät olisivat turvassa ulkomaailmalta, ja voisivat tehdä töitään samantapaisissa olosuhteissa kuin puolestaloukkaantujat, joita he palvelevat. Siis ilman yhteyttä ns. ulkomaailmaan, ilman mahdollisuutta herätä ja haistaa kahvi.
Jos, ja kun, keskus Lahteen saadaan, aion hakea sinne töihin. Hiven epäilen mahdollisuuksiani, viitaten aiempaan hakukokemukseeni, mutta lupaan tässä ja nyt edelleenkehittää puolestaloukkaantumiskykyjäni.

Käyttäjän janiluopajarvi kuva
Jani Luopajärvi

Laduilla kävelystä loukkaantumisen sesonki jäi kyllä lyhyeksi. Vähäluminen talvi saattaa ikävästi vaarantaa myös loukkaantumiset lumen alta paljastuvista koirankakkakikkareista. Eikö joku voisi tehdä asialle jotain?? :)

Matti Oittila

Sen verran hyvä kirjoitus, että harmistuin siitä etten loukkaantunut. Egoni ei nyt saanut tarvitsemaansa huomiota, koska loukkaantuminen on kuitenkin nautinnollista omalla kieroutuneella tavallaan. Kaikki lähtee egosta, vahvistakaamme sitä. Oma ratkaisumallini: http://tahelv.wordpress.com/2014/02/28/turvakaukal...

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Minä en helposti loukkaannu, mutta mites määritellään tällainen, kun ystäväni, lapsuudenkaverini ja väärtini kanssa yhdessä loukkaannuttiin pahasti Trafi:n toimintaan, kun ne jakaa oletusarvoisesti kaikkien ajoneuvojen rekisterinumeroiden perusteella ajoneuvon omistaja/haltijasta kaikki tiedot paitsi pankkitilin numeron ja nettipankin tunnukset.

Me kun kahestaan (ollaan molemmat Lahesta) loukkaannuttiin tästä menettelystä niin pahasti, että valitettiin asiasta Eduskunnan Oikeusasiamiehelle ja saatettiin päätös(hylky) myös kansanedustajien tietoon. Ja tästä vielä jatketaan, sillä useampikin on ilmaissut kiinnostuksensa asiaan ja luvannut pitää minut ja väärti ajan tasalla. Kaikki samaa mieltä, yksityisyyden suojaa rikotaan ja kyseessä on rekisterinpidossa aukko, joka pitää tukkia.

Ei muuten, mutta väärtini auto tultiin pöllimään, kun se oli lomalla. Hyvin lukitusta ja teknisin laittein vartioiduista tallista erikoinen löytö Saksasta, joita ei oo tehty kuin 500kpl:een numeroitu sarja, josta kertoo kullattu laatta keskellä koetaulua. Rosvot kerkisi viemään sen jonnekin tuntemattomaan paikkaan. Keksivät tulla hakemaan paikasta, jonne pitää olla GPS koodinaatit tiedossa, että sinne osaa. Kukaan muun kuin minä, omistaja ja Trafi tiesi mitkä ne koordinaatit ovat. Eikä niille kelvannu kuin just se harvinaisuus. Ei kelvannu ZR-1 ameriikan ihme. Siinä kun ei ollu rekisterikilpiä, niin eivät saaneet tietää onko se ZR vai ihan se tavallinen.

Poliisikin sanoi, että tilaustyö ja hyvin suunniteltu homma. Rosvot tiesi senkin, että siellä on nettikamera/liiketunnistimet-> hälytin ja asunnossa useampikin. Se osattiin oikeaoppisesti lamauttaa tilapäisesti. Kovalevyllä on 16 min. mustaa kuvaa, mutta ääni kuuuluu. Iso kuorma-auto roksottaa, kukaan ei puhu sanaakaan.(nyt se kamera tekee hälyn, jos sitä yrittää jotenkin peitellä tai niistä joku tärvellään tai otetaan pois verkosta. Akkua riittää 2 kk.

Eduskunnan Oikeusasiamies on sitä mieltä, että sinne vaan soitto (Trafi), niin voit kieltää osoittees jakelun. Joo joo, mutta se mun väärtillä kun on semmosen nimi, että niitä ei ole Suomessa kuin yksi (1). Vain osoitteen voi kieltää muut tiedot ne jakaa vaikka kielletään.

Toinenkin tapa olisi lieventää loukkaantumisen astetta hankkimalla Trafi:lta turvakielto. Se on semmoinen, että mitään tietoa ei saa auton rekisteritunnuksen perusteella, jos on syytä olettaa, että rekisteritunnuksen ja auton tiedot aiheuttavat vakaavaa terveydellistä uhkaa ajoneuvon omistajalle tai hänen lähimmille perheenjäsenilleen. Se pitää todistaa ja perustellaa, että uhka on olemassa. Sen saanti on harkinnavaraista. Asunto tai omaisuuteen kohdistuva uhka ei ole riitävä, vaikka vakuutusyhtiö nytkin maksoi yli 100 000€ korvauksia. Ja me muut vakuutuksenottjat se lopulta maksetaan.

Loukkaantumisen astetta lisäsi soitto Trafin neuvontaan. Minä en saa sitä millään, koska olen mies. Minua ei ole kukaan todistettavasti uhannut nirhata hengiltä eikä ole vaimoanikaan. Jälkikasvu ei asu enää kotona. Olisko sen silloin saanut, kun nuorempana kävin Kosovossa kriisiaikana ja siellä minua osoiteltiin monilla aseilla ja yritettiin ampuakin, mutta ei osuttu. Joo ei, se on oma virhe lähtee tollaseen, ne sanoi.

Mikä oikeus on Trafille annettu, että kuka tahansa voi seurata kenen tahansa liikkeitä pelkän ajoneuvon rekistertunnuksen perusteella, joka pitää olla aina näkyvillä. Rosvojahan tuolla tavalla autetaan ja meitin mielestä tuollainen on edesvastuutonta, kun satamassa tai lentoasemalla voi käydä bongaamassa kuka ja ketkä vie auton pitkäaikaiseen parkkiin ja sitten kämppää tyhjentämään.

Entäs jos siellä kämpässä onkin joku ja ryhtyy urheeks ja alkaa laukaustenvaihto tai puukkohippaset. Ja muutenkin, en minä halua kotiini ketään rosvoa vain siksi, että Trafi tekee sivubisnestä minun henkilötiedoillani, joita eivät oikeasti tarvitse kuin harvat viranomaiset. Mitä teet naapuri auton tiedoilla? 96 senttiä likoon ja tiedät onko se vaan haltija vai onko ostanut sen itse. Onks se muistanu maksaa verot ja koska sen pitää se katsastaa. Onko sillä maksamattomia ylinopeus/parkkisakkoja ja onko auto huollettu. Rengaskokokin löytyy listasta, mutta se maksaa hiukka enempi. 24h/7/365 palvelu.

Ei onnistu muissa maissa. Miksi meillä. Olen erittäin loukkaantunut.

Tämän blogin suosituimmat