partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Kauppareissu

Varsinkin joulunaika pakottaa pieneen lähikauppaan tykästyneen ihmisen automarkettien kauppahelvettiin. Itse kaupat eivät ole niitä, jotka saavat sappeni kiehumispisteeseen. Sappinesteiden lämpötilaa nostaa ne ihmiset, joiden kognitiiviset taidot katoavat siinä vaiheessa kun he tarttuvat ostoskärryihin.


Jo automarketin parkkipaikalla huomaa, että jonkinlainen aika-avaruusvääristymä hidastaa joidenkin ihmisten toimintaa merkittävästi. Ystävällisagressiivisesta auton äänimerkin soittamisesta ei ole apua, sillä se pysäyttää sen vähäisenkin havaittavissa olevan liikkeen ja saattaa ihmisen hetkelliseen katatoniseen tilaan.

 

En lainkaan ihmettele Pisa-tulosten romahdusta. Olen nimittäin havainnut, että suuri osa ihmisistä ei edes osaa samalla kävellä ja lukea noin neljän sanan mittaista tekstiä. He pysähtyvät marketin automaattioville megakärryineen lukemaan iltapäivälehtien lööpit. Viereen pysähtyy usein toinen kanssaihminen lukemaan ”KOHUMISSI PURI POROA – KATSO KUVAT” -lööppiä. Kun heille huomauttaa, että anteeksi pääseekö tästä, lööpin tavaaminen keskeytyy ja he kääntyvät patsasmaisen hitaasti katsomaan kuka on tämä törkimys, joka heitä häiritsee. Alppitorvi (108 dB), sellaista minä kaipaan ostoskärryihini. Kassalla sappinesteeni kiehumispiste nousee usein liki kriittiseen pisteeseen. Räjähdysvaaran todennäköisyys kasvaa. Kassalle mennään sitten kun ostettavaksi tarkoitetut tavarat ovat ostoskärryissä. Jos kassajonossa tavaroita hihnalle lapatessa huomaat, että punajuuret puuttuvat tai luomutomaatteja ei ole punnittu niin hyväksy tilanne ja jatka elämääsi. Älä lähde jonosta tai lähetä lastasi asialle, sillä hän on syytön kyvyttömyytesi. Äläkä varsinkaan sano takana seisovalla partaiselle närästyksen omaavalla, hieman kireänoloiselle miehelle: ”Heh, tässä nyt vähän kestää. Kyllä minä sen saatana itsekin huomaan!

Kun kassatyöntekijä lukee viivakoodilaitteella ostoksia kuuluu ääni: ”piip.” Se merkitsee kahta asiaa: tuotteen hinta rekisteröityy kassajärjestelmään ja sinun on aika alkaa pakata. Ostoksia voi alkaa pakata jo ennen maksamista – aika uskomatonta vai mitä. Useissa maissa tämä ymmärretään, ja ilman erillistä äänimerkkiä. Jos kuitenkin käy niin, että piip-ääni ei rekisteröidy aivoihin asti niin ole hyvä ja pakkaa ostokset rivakasti. Lukeminen on hieno harrastus, mutta sitä kahdenkymmenen sentin mittaista kuittia ei välttämättä tarvitse lukea ennen kuin alkaa pakkamaan tavaroita.


Jos maksutoimenpiteen jälkeen sanot: ”Oho, olishan mulla tämä bonuskorttikin” niin sydämestäni toivon, että varpaasi murtuu, synttärikakkusi lässähtää,  ja että kevätlumet tippuvat katolta autosi konepellille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Reps ja juuri näin
Onneksi meillä menee useimmiten niin ettei tarvitse mennä
Toimin kuin Wagner (se sika) ja annan muijan käydä kaupassa

Jos minut sinne joskus haluataan niin vain apina-efektin takia
Pitkät kädet joihin sopivat painavat ostokset

Vaimo ei kestä kommandohyökkäystyyliäni jolla pyritään vyöryttämään kauppakeskus mahdollisimman nopeasti ja suomalaisen korpisoturin taitoja tehokkaasti hyödyntäen

Kai siitä shoppailusta joku pitää
Minä en

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tjaa vielä sellainen että hidastelijoiden kohdalla voi suorittaa mielikuvaharjoituksia jossa heittiä lyö takaraivoon lujaa tahi lujempaa.
Mielikuvitus hyvä, toteuttaminen paha

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En minäkään mikään shoppailija ole, mutta ruokakaupassa pitää vertailla eikä kerätä kärryyn mitä ensiksi sattuu käteen. Näin voi säästää ja löytää myös hyviä tarjouksia, joita hyödyntää myöhemmin. Sikupuolittunuttako tämäkin on?

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Epäilen vahvasti että ei johdu niinkään sukupuolesta vaan luonteesta
Itse haluan ovesta sisään, ovesta ulos mahdollimman nopeasti
Toimin muutenkin aina nopeasti
Mistä lie moinen tyyli tullut

Senkin takia vaimo käy kaupassa
Osaa katsoa ja hakea ne tarjoukset
Itse heitän kärryyn tavaraa sen mukaan mitä eteen sattuu ja sitten!
Jykevä syöksy kohti kassoja jossa mahdollisimman nopea pakkaus

Olen itsekin nauranut että mikä niissä kaupoissa niin ärsyttää
Tai parkkihalleissa

Joku siinä tökkii niin vahvasti
Olisikohan se että pidin esim lähi-Elannoista enkä kaipaa mitään supervalikoimaa tuotteita tai niiden variaatioita
Ärsyttää etsiä jotain pientä purkkia isosta kaupasta
Niin ja en ole löytänyt ostamisen onnea ikinä
Vaikka miten ostaisin jotain hienoa(kin) niin ei mitään voitonriemua
Aletuote ei innosta ylistyslauluun

Vaatteetkin aina samat mitä ostan (Wagner se sika jälleen)
Farkut,t-paita,pitkähihainen paita,jne jne jne
Koon tiedän ja halvimman merkin, jos ei ole en vertaile, en osta

Itse kävelen mielummin kauppaan ja kannan ne kassit kuin etsin sitä parkkipaikkaa
Noh pysyy ainakin paksukaisen jalat liikkeessä

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #5

Kyllä miehelläni on hiukan sama tyyli, joten jotakin eroa meissä on, ehkä ei kaikissa, sattumaako vain?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyviä ähavaintoja. Jokainen ajattelee vain itseään. Lisäisin tähän myös sen, että kun tapaa tuttavan kaupassa, pysähdytään käytävän keskelle kärryineen kaikkineen ja tukitaan muilta kulkutie. Se harmittaa kovasti. Samaa tapahtuu myös kävelykaduilla. Muista ei niin väliä kunhan omat hommat hoituvat ja kavereiden kanssa asiat selvitetään.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ihmisillä on usein tapana jäädä jutulle ahtaimpaan kulkuväylän kohtaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kun en joulusta kovinkaan perusta, niin pyrin ajoittamaan ostokset pyhille jotenkin ruuhkattomiin ajankohtiin. Automarketeissa on nyt se hyvä puoli, että sieltä saa kaiken kerralla, myös jälkiruokanapanderit.

Mutta onhan sitä silti - tuoretiskin edessä melkoinen härdelli. Sen muutaman laatikkonokareen takia en leikkiin lähde mukaan. Muutenkin lehmän hermoilla asennoituminen auttaa. Kassajonoissa oli tällä kertaa maltillinen tunnelma - ei ketään tyrkkimässä kärryllään takapuoleen.

Joskus kun ostin vielä lahjapaketteja, niin paketointijonossa käyttäytymissääntöjen katoamisen kyllä huomasi, kun ei jonotusnumeroilla kuria pidetty. Talvikamppeissa seisoessa hikitippa valahti otsalle.

Media suhtautuu moneen asiaan kaksijakoisesti, kuten myös joulumarkkinoihin. Toisaalta pidetään huolta kuluttamisen ympäristörasitteista ja toisaalta pelätään sitä, jos joulumyynti jää pienemmäksi kuin aiemmin. Eräs tuttu kaupan ammattilainen totesi, että jouluna menee kaupaksi semmoinenkin, mikä muulloin ei. Pitäisikö "Älä osta mitään"-päivä sijoittaa juuri ennen joulua?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Automarketeissa on nyt se hyvä puoli, että sieltä saa kaiken kerralla, myös jälkiruokanapanderit."

Ja valikoimat ovat laajemmat kuin pienemmissä kaupoissa. Itse jonothan menevät suhteellisen nopeasti koska kaikki kassat ovat käytössä, vain mainitseman "amatöörit" hidastavat niitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täytyy ottaa huomioon , että näissä marketeissa käy myös osittain dementoituneita vanhuksia. Ei heiltä voi edellyttää, että olisivat oppineet toimimaan niin kuin automarketissa kuuluisi. Tällainen ympäristö voi todellakin olla hämmentävä ja ahdistava ostoshelvetti.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Totta, tämä pakinamainen kirjoitus kohdentui keski-iän tienoilla oleviin ihmisiin, joita 99% kuvaamistani henkilöistä ovat.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Asiakaspalvelua olisi se jos joku pakkaisi ostokset puolestamme. Tosin suuri osa pitäisi sitä varmaan epämukavana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jenkeissä tuo pakkaamispalvelu on yleistä.

Tokiossa puolestaan laadukkaimmissa automarketeissa voi auton ajaa parkkipaikan portille, jossa avaimen voi luovuttaa auton parkkeeraajalle kuittia vastaan. Sitten vain kävelee sisään markettiin, jossa on aina riittävästi kärryjä ilman polettipakkoa.

Jos kymmenien maistiaispisteiden jälkeen sinulle on vielä jäänyt nälkä ja olet jotain ostanut, niin kassalla kaksi palvelijaa pakkaa tavarasi kasseihin ja toinen heistä kantaa kassit autoosi, jonka parkkeeraushenkilö ajaa kaupan oven eteen. (Hintatasosta en sitten viitsi mainita ...)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On erittäin mukavaa kun Stockmannin Hulluilla päivillä pakataan.
Minun mielestäni pitäisi asiakkaille hyvittää ostamisen vaivasta.
Kai trendi on se, että elintarvikkeitakin ostetaan yhä enemmän netistä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Olen meinannut itsekin vatvoa sitä kulkuväylien tukkimista julkisesti, mutten sitten ole aina viitsinyt valittaa. Valitan nyt, kun esivalittaja on alustanut niin hyvin.

Keitä ne on jotka tukkivat väylät? Veikko mainitsi että ahtaimpiin paikkoihin on tapana jumittua juttusille. Onko niin, että niissä törmätään tuttuihin, kun tilannetta ei voi sivuuttaa? Reunat niin lähellä, että on jotenin turvallisemmat kehykset? Vai välitetäänkö vaan niin vähät muista, ettei kiinnosta ollaanko väylällä vai ei? Olen epäillyt jälkimmäistä, mutta kiva, että tuli vaihtoehtoja.

Sukupolvien vaihtumisestakaan ei näytä olevan avuksi. Perjantai-iltana kun lähdin kiipeämään kaupungin ainoan leffateatterin ainoaan toiseen kerrokseen, teininalut istuivat rivissä alimmalla portaalla ihan pokkana tukkien vilkkaan väylän täysin (muutama sali siellä). Mä siihen että "Herrasväki! "No?" "No te tukitte koko väylän siinä" "Aa!" Tilaa tuli, mutta ajatus ei paljon ollut päässä pakottanut. Silkkaa välinpitämättömyyttä ympäristöä kohtaan.

Pahoin pelkään kuulkaa, että se on lisääntymässä vaan.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Tulin muuten juuri leffasta ja törmäsin samaan. Ja siihen, että joku tulee aina myöhässä paikalle, silloin kun leffa on jo alkanut. Ei ajoissa lähteminen ole vaikeaa, siinä pitää tuntea vain kello ja se miten aika menee eteenpäin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ihan kuin tässä olisi piikki (kuka voisi majautua portaille kesken leffaa edeltävän sisäänrymistelyn). Ei, kyllä mä jumileud ihan ajoissa olin. Miten olivatkaan löytäneet majoittautumisraon?

markku palonen

Menin joulunjälkeen pikkukauppaan ostamaan herneitä jotka täytyy liottaa noin 10 tuntia,ei ollut oli vain pika herneitä joita oli käsitelty valmiiksi.Kaupaasa ei paljon ollut asiakkaita joten tavaran vaihtuvuus oli pieni,kun sitten etsin rimpsunluita hernerokkaani oli vain maustetuita (myyntiaika pitenee) joita en halunnut ostaa.

Kun menen kauppan jossa säännöllisesti käyn ,tiedän missä myytävät tuotteet on ja tunnnistan hinnat tai ne on esillä esimerkiksi tarjouskilven kanssa.Kassa jonon valitsen niin että tunnen 20 kassa henkilöä ja tiedän niiden tavan käsitellä kauppaostoksia.Jonon pituudesta en välitä vaan katson etti siinä ole paljon naisia tai ostoskärryt laitaa myöten pakattua,eikä vaatteitta.
Jos ryhmä työmiehiä tai opiskelijoita on jonossa se pätkä menee nopeasti sillä heillä on usein vain täytetty sämpylä ja juotavaa.

Kaikkein eniten inhoan tupakka-askien lotto laitetta täysin järjenvastainen vehje,siinä kun kolme ihmistä peräkkäin ostaa tupakkia aikaa saa hukata 10 minuuttia.Toinen asia on kun lähden mökille lauantai aamuna kello 8.45,niin ostamani kaksi kaljaa otetaan kassalla pois ja odottelen siinä 15 minuuttia kun tämä kelan ministeri(Liisa Hyssälä)nukkkuu muukavasti petissään kun kansa odottaa saunakaljaansa.

Taisto Merilä

Kaupassa asiointiin pitäisi vaatia Ostoksillaolokortti, minkä perustasoon kuuluisivat ainakin auton parkkeeraus, yleiset liikkumissäännöt, erilaisten ostoskärryjen hallinta, kassajonotus ja ostoksien maksaminen. Insinööriajot olisivat perjantaisin klo 16-18.30 Lidlissä – omat suojukset mukaan.

Uudistuksen myötä ostoskärryihin tulisivat äänimerkit, suuntavilkut ja puskurit. Lisäksi muzakin lomassa kuultaisiin pirteitä, joustavaan ostoskäyttäytymiseen kannustavia ohjeita: ”Arvoisa asiakkaamme, muistathan katsoa kulkusuuntaan :)”, ”Ethän tuki kulkuväylää :)” jne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja Siwojen oville metallinpaljastimet sekä kyltti: "Kassan ryöstäminen kielletty!"

Taisto Merilä

Sen verran vielä Ostoksillaolokortista, että kaupan alan toimijat yhteistyökumppaneineen ovat päättäneet salaisessa neuvottelussa toteuttaa korttihankkeen. Kortissa tulee olemaan viisi tasoa: Basic, Advanced, Pro, Master ja Ninja – ilman Basic Shopper -kortin suorittamista, eli shoppaajan perusosaamista, ei ole enää mitään asiaa kauppoihin vuoden 2015 alusta alkaen.

Jokaisella tasolla syvennetään aiemmin opittuja taitoja ja opitaan uusia keinoja tehokkaampaan shoppailuun. Advancedissa osallistujille laaditaan henkilökohtaiset shoppailijan profiilit, mikä tuo jo hieman ryhtiä ja suunnitelmallisuutta ostoksien tekemiseen. Pro-tasolla pureudutaan tarkemmin sesonkien ja alennusmyyntien psykologisiin saloihin sekä tutustutaan kaupan alaan laajemmin aina tukkukaupoista ja tehtaanmyymälöistä pieniin erikoisliikkeisiin. Master-tasolle pääsy edellyttää jo vankkaa ostoskokemusta, ja kurssin suorittajat saavatkin lahjaksi platinareunaisen bonuskortin.

Ninja Shopper -kortti on shoppailuun kaikkein intohimoisimmin suhtautuvien vaativien ekstremistien statussymboli. Tässä vaiheessa kuvaan mukaan tulee strateginen suunnittelu; kaupparakennusten pohjapiirroksiin tutustuminen, vaihtoehtoiset sisään- ja uloskäynnit sekä erilaisten skenaarioiden harjoitteleminen vaihtelevissa ostosympäristöissä. Ninjakorttilaiset eivät tuhlaa aikaa kassajonoissa, vaan he voivat maksaa ostokset mukana kulkevalla Ipad minillä napin painalluksella heille varta vasten suunnitellulla ohjelmalla. Myös perustasolle ominaiset alennustuotteiden kyttääminen ja muovipussien kanssa säheltäminen jäävät pois – jokaiselle Ninja Shopperille on luvassa Erätukun sponsoroima mittatilaustyönä tehty erikoisvalmisteinen ostosreppu, johon hän pakkaa valitsemansa laatutuotteet käden käänteessä.

Kuten nimestä voi päätellä, ninjakortti ei ole aivan jokapojan ja -tytön heiniä, vaan inssissä täytyy esimerkiksi ajaa kahden renkaan varassa (autolla) betoniporsaiden välistä parkkiin, mennä ostoskeskukseen katon kautta, kävellä moonwalkia takaperin vastavirtaan ruuhkaisella käytävällä ja tehdä kuperkeikkoja 30 kg reppu selässä. Ninjakortin joutuu muista korteista poiketen suorittamaan aina parhaimman sesongin ruuhkaisimpana aikana jossain maamme viidestä suurimmasta kauppakeskuksesta - suoritus kestää useita tunteja. Hyödyt tulevat tietenkin olemaan korkean tason mukaiset ja sille pääsemiseksi nähdyn vaivan arvoiset, eli varsinkin kalliimmat tuotteet menevät ninjalaisille parhailla ehdoilla!

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Se olis kyllä hyvä tämä. Kannattaiskohan perustaa jo valmiiksi Shoppers´ House konsultti- ja koulutusyhtiö?

Kaupoissakin on vikaa silti. En vieläkään löydä esim Citymarketista suoraan ja nopeasti juuri muuta kuin vihannekset, leivät ja eksoottiset maustesörsselit.

Taisto Merilä Vastaus kommenttiin #30

Navigaattorille voisi olla käyttöä.

Käyttäjän koomikko kuva
Mikko Kaasalainen

Lisään vielä löylyä kassavaiheeseen: Miksi ihmeessä naisväki nostaa tavaroita hihnalle siten, että toisessa kädessä on lompakko ja käytetään siis vain toista kättä? Kärrystähän voi nostaa tavarat kaksin käsin hihnalle ja ottaa lompsan vasta sitten esille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaankin kansalle pitäisi siis alkaa järjestää sulkeiskoulutusta kassa-asioinnin ripeyttämiseksi.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Huomaan muuten tavan takaa, miten kassaneidit hymyilevät kassakonseptilleni.

Siinähän nimittäin 1) laitan hihnalle ensin tarvittavat kassit, 2) ostosten hihnalle lataamisen jälkeen pikapikaa siirryn korttikoneelle, jonka huulille sujautan kortin ja ehdin parahultaisesti pudottelemaan ostoksia kassiin ennen kuin ne livahtavat lastauslaarin perille - siellä on usein jonoakin häiritsemässä ostotoimiani. 3) jos olen kassittanut ostokset koodailen tarvitut, jos kassitus on kesken, näpytän pyynnöt ja 4) olen täysin/ melko lailla valmis ennen kuin seuraavaa asiakasta kassotaan sisään.

Saapelin tehokasta, ehkä tehokkainta mitä osaan tehdä. Jonkun mielestä ahdistavaa. Original Lidlin suosittelemaa.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Kai tähän konseptiin pitää myös vastata jonkinlaisia vätyksiä ja vässyköitä edustaen, ainakin tohon jonkun mielestä ahdistavaa-kohtaan: Ei nyt suorastaan ahdistaisi noin tehokas toiminta, mutta tulvisi kyllä ajatuksiin partiolaiset, ylisuorittaminen, pakkomielteinen pikkutarkkuus, ehkä jopa oman erinomaisuuden korostaminen yms omasta mielentilasta riippuen... :) Eipä silti, riippuu tilanteesta ja täysin perusteltua ja ansiokastakin jos on hirveä ryysis - niin joo, kuten Lidlissä kyllä aina. Joten luultavasti sittenkin katsoisin vain hyväksyvästi, sait siis armahduksen myös meiltä suuripiirteisiltä. :) Silti - ei siellä _pitäisi_ olla tarpeen niin iso kiireily ja reuhtominen...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Njoo, rupesin oikein miettimään perimmäistä syytä käyttäytyä noin. Yleisestihän elän kuitenkin kaaoksessa, jossa elämässä ei sen enempää kokonaisuutena kuin useimmilta detaljeiltaan ole minkäänlaista järjestystä. Järjestys ja tehokkuus ulottuu ainoastaan yksittäisiin asioihin.

Sanoisin, että kassalla järjestäytyminen on lähtenyt tilanteista, joissa on jouduttu odottelemaan laareilla vielä pakkaavia. Tavarat uhkaavat joko mennä sekaisin, tai kassahenkilö joutuu pidättelemään tai mikä pahinta, kasaamaan ostoksiani johonkin älyttömään paikkaan.

Silloin, jos pussi on ekana käsissä, homma saadaan soljumaan. Sitten, kyllä, hieman pakkomielteisesti ja koska elämäni on pääasiassa tylsää, arkea täytyy ladata pienillä haasteilla. Selviydynkö hommasta niin, ettei laarin perällä tarvitse enää pakata ja että maksusuorituksen ja pakkaamisen voi hoitaa saumattomasti ja kenenkään odottelematta mitään?

Taustalla on toki yleinen närkästykseni jonoja ja kaikkea huonosti toimivaa kohtaan. Voi se olla ammattitautikin. On se silti parempi homma kuin edessä töpeksintä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Myinkö nyt ilmaiseksi varman luennointiaiheen? Mullolla on sitä vikaa. Täytyy myöntää - vähän vatuttaa nettisukupolven ilmaiskäsitys. Se haittaa muutaman hyvä blogiaiheen.

Käyttäjän sirkkuselander kuva
Sirkku Selander

Markettikäyttäytymisen kipukynnys voi myös kulkea bonuskorttien kohdalla. Itselläni on vain toisen ketjun bonuskortti. Jos ostan jotain siitä toisesta, ja tungen pankkikortin maksupäätteeseen niin että kassahenkilö sen näkee, siitä huolimatta ne aina kysyvät: löytyykö bonuskorttia. Aaargh!

Kerran kysyin, että pitääkö kysyä, vaikka selvästi näkevät ettei korttia ole - on kuulemma toimintaohjeiden mukaan pakko kysyä.

Varttuneempi väki varmaan tarvitseekin kysymistä. Eli aika pienestä tulee pulttia otettua kun kassat vain tekevät työtään.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Joo. Mua ahdistaa se kysymys kans. Sillä paitsi muistutetaan, myös varmaankin tähdätään siihen, että se hankittaisiin.

Ahdistaa ne kaikki kortitkin silti. En tykkää paksusta lompakosta. Perstaskut kuluvat puhki litteälläkin tarpeeksi nopsaan. Kaukana kumminkin niin hieno maailma vissiin, jossa kanta-asiakkuus on jonkun yleisID:n varassa.

Eipä muuten täysin olekaan: Motonet käy asiassa edellä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset