partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Halloween on hieno juhla

Tällä viikolla olen törmännyt useampaan kommenttiin, jossa paheksutaan halloween-juhlaa. Se on turha, kaupallinen, typerä tai epäuskonnollinen. Kuulkaapa nyt, imekää parsaa! Olen onnekseni tavannut myös hieman fiksumpia ihmisiä. Sellaisia pienempiä, hieman hobittimaisia ihmisolioita, joita kutsutaan lapsiksi. He ovat täpinöissään tästä juhlasta. He eivät ole tylsistyneet vaan elävät, tuntevat ja uskaltavat pitää hauskaa. Toivottavasti he pitävät siitä pitkään kiinni, sillä kun tuollaisen asenteen menettää muuttuu vääjäämättä harmaaksi örkiksi.


Vampyyrit, zombit, noidat, aaveet, transformerit, harry potterit, batmanit, viikatemiehet ja monet muut mukavat ja kamalat hahmot ovat olleet välituntien puheenaiheita. Kotona pukuja on suunniteltu ja tehty yhdessä. Se on hauskaa puuhaa. Äidiltä ei kysytä (ei kannata) kun lakanasta leikataan karmea aavepuku. Osa vanhemmista on niin taitavia, että osaavat tehdä hienon naamamaskin. Me ”peukalo keskellä kämmentä” -vanhemmat hankimme puvut ja ehkä hiukan tuunaamme niitä.

Ruokapuoli päihittää vaikkapa joulujuhlien sapuskat mennen tullen. Popkornit, sipsit, karkit, hampurilaiset ja limpparit sopivat juhlaan. Suurin osa joulusapuskoista on niin karmeita, että ne sopisivat halloween-juhlaan. Rosollipuku, siinä olisi karmeutta kahmalokaupalla.

Vanhemmuuden huippuhetkiä ovat ne kun lapset odottavat innoissaan ja hieman jännittyneenä tulevaa. Sain tänään kokea tuon mahtavuuden, kun ekaluokkaisemme, muurahaiset housuissa, odotti koulun halloween-juhlaan lähtöä. Koulun liikuntasalissa muslimit, hindut, kristityt ja uskonnottomat diskoilivat, juttelivat ja mässyttivät herkkuja – pitivät hauskaa. En ole missään koulujuhlissa nähnyt yhtä iloisia ja onnellisia lapsia. Jos meillä aikuisilla olisi yhtään enemmän järkeä päässä niin ottaisimme oppia lapsistamme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta se on turha juhla, ja niitä on liikaa. Eilen töksäytin automatkalla selvällä äänellä, että isänpäivä on turha ja perseestä. Nyt se on mielestäni entistäkin enemmän perseestä, koska tunnen syyllisyyttä siitä, että sanoin sen ääneen.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Heh, toivottavasti pidät parsasta.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Halloween-ykkösvinkki viikonlopulle: Presidentti Niinistö-naamari, jossa on se viimeaikainen vasen zombie-silmä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Kakaroillehan nuo nastoja ovat
Mukaan niihin hieman joutuu mutta onneksi olen lapsellinen

Testailtiin tuossa eräänä päivänä kurpitsalyhtyjä jo
Kynttilät palamaan sinne sisälle ja valot veks jee jee

Pukeuduttiin kummituksiksi, syötiin keksejä ja pelättiin
Hyvä meisinki vaikka omassa kaavussani ei ollut suuaukkoa
Joutui kummitus (minä) syömään keksit alakautta

Mikä ettei
Lets boogie

Hyvä ettei tarvitse imeä parsaa
En pidä parsasta mutta pidän hyvästä oluesta ja juhlista

Arhi Kuittinen

Kekri - sana, maailmankuva ja kulttuuri.

Kesän loppua symboloi kekri-kehä,

- talvi on kehän ulkopuolella.

Rituaalissa astutaan kehän ulkopuolelle ja eläimiä teurastetaan kylmäsäilöön.

Kehä poltetaan, henget liikkuvat kylällä, naamioituneet kekriolennot kerjäävät rahaa ja juoruilevat ihmisten pahoja tekoja julkisesti.

Tietynlainen tilinteonhetki, kesä ja mahdollisuudet ovat ohi, odotus ja depressiivisen hämärän itsearviointi alkaa.

Keväällä palataan kehään, luodaan kehä tai spiraali nuorten naisten ympärille. Elämän kehään.

Talvi on staasis, odottelua, selviämistä.

Esi-isämme keräsivät kunnon ruokavarastot, olutvarstot ja kuivalihat talveksi joten talvi oli juhlaa - ennen ruotsalaisten rankkaa verotusta ja metsästyskieltoja.

Ihmisen kehokin on kirjaimellisesti pohjoisessa staasiksessa:

suomalaisten hormonitason laskussa talvella on maailman suurin vaihtelu eri rotujen välilä.

-- kts:

Tuo "*kek-" on varsin mahdollisesti samaa kantaa kuin suomen "kesä", ja se on tarkoittanut syksyä, loppukesää, sadonkorjuuaikaa". Alkuperäinen suomalsiugrilainen kesä-sana on "suvi". Siis jopa vasarakirveskansan "syysjuhla, sadonkorjuujuhla".

sana "kehä", jota "chakra" myös joissakin kielissä merkitsee, voi hyvin olla samaa perua. Yhteinen muoto olisi ollut "*keša".)

--

” The cultural convergence of these various Āryan, Baltic and Uralic peoples by the Urals in the second millennium BCE is reflected in name of the annual Finnish "Kekri" celebration, which exemplfies the state of developement of the Indo-Iranian at that time - as compared with later Rig Vedic Sanskrit sg./pl.

"čakras/čakrā-",
PIE *kʷekʷlos. (Finnish "yhdeksän" 9, "or 1 from 10" < IIr - vs. Finnish "tuhante" 1,000 < E. Baltic Fatyanovo ).

It is apparent from above that at mid-second millennium B.C.E., the Fatyanovo East Baltic Satem [š] preceded a slower developing Indo-Āryan [ś]. Did one perhaps influence the other? ( Mari "indeś" 9, Ossetic "dæs" 10). East Baltic Fatyanovo "žemė" lowland, was adopted as a toponym "šäme", and is now known as the "häme" region of Finland. Before the Finnic change of "š" to "h", the toponym provided an ethnonym - "Saami " aka, the Lapplanders. ” (Tuo sana on kyllä ollut "*kʷekʷRos" eikä *kʷekʷlos, joka olisi muinaisliettuaa tai -kelttiä, sillä adjetiivin johdin -r- = "-lainen, -mainen, kaltainen" esiintyy sekä sanskriitissa että seelin ja kuurin balttikielissä, jotka ovat tuossa suhteessa arkaaisimpia niistä, ja noin ollen epäilemättä myös Suomen ja Ruotsin muinaisen idästä tuleen vasarakirvaeskansan kielessä.

http://www.suduva.com/virdainas/proto.htm
BALTIC LANGUAGES & PROTO-BALTIC | The Baltic & Uralic in Vedic | Balto-Slavic

| Uralic Soma |

www.suduva.com

--

kts

http://arhikuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1529...

--

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Niin. Tuskin sitä halloweenin kohdalla tulee vastaan että tämä nyt hirveästi repii tämä virsilaulu tässä kohden. Kun halloween kelpaa USA:n fundamentalistikristityillekin on vaikeaa liittää siihen edes niitä sävyjä joita saatanapaniikin nimissä vedeltiin 90 -luvun loppupuolella into piukeana. Muuten halloween kyllä sopisikin näiden ihmisten ajattelutavassa saatananpalvonnan lokeroon. (Kun sinne mahtuvat niin "Harry Potter" kuin roolipelinopatkin.)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Halloweenistä olisi hyvä muistaa että kyseessä on pyhien aatto (all hallows eve) eli Suomalaisittain pyhäin päivän aatto jota mielestäni tulisi juhlia tämän pohjoimaisen vainajien muistopäivän yhteydessä (kuitenkin aattona ei samanapäivänä) nythän nämä päivät ovat pitkälti erillään kun halloweetä juhlitaan 30. lokakuuta ja pyhäinpäivää vasta marraskuun ensimmäisenä lauantaina.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset