partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Nurjamieliset työelämässä

Nurjamielisen tunnistaa yleensä jo ilmeestä. Vulgaaristi voisi ilmaista, että se muistuttaa suurimman maanisäkkäämme ulkosynnytyselintä. Se lienee evoluution kehittämä varoituskeino. Samanlaisia varoitusmerkkejä on mm. myrkkynuolisammakoilla ja ampiaisilla, jotka värityksellä ilmaisevat muille, että myrkyllisiä ollaan.

 

Parhaiten nurjamielisen kuitenkin tunnistaa hänen käytöksestään. Heillä on patologinen tarve olla kusipäitä. Tämä saattaa olla synnynnäistä, mutta havaintojeni mukaan se myös saattaa tarttua. Tarttuminen tapahtuu mitä luultavammin pisaratartuntana, sillä sylkeä lentää helposti kahvihuoneen nimipäiväkakkuun kun nurjamielinen soimaa kollegoitaan, jotka eivät ole paikalla. Jos aiheettoman ivan ja pilkan kohteena oleva kollega saapuu paikalle, pyyhkii nurjamielinen unikkokuosisella liinalla suutaan, hymyilee nätisti ja tarjoaa tälle ystävällisesti kakkua. Muille tilanne on hämmentävä, paitsi haukkujalle, jonka tunneälyllinen kompetenssi ei riitä ymmärtämään tilanteen kiusallisuutta.

 

Nurjamielisen mielestä liki kaikki työpaikan asiat ovat aina pielessä. Toinen vuoro tekee työt huonosti, pomo on epäreilu, palkka on liian huono ja niin edelleen. Kun viikkopalaverissa nurjamielisellä olisi tilaisuus kertoa nämä epäkohdat, on hän vaiti. Kysyttäessä hän saattaa jopa kertoa, että kaikki menee hyvin – tiimi toimii. Palaverin jälkeen kahvihuoneessa kakkua naamaan lapioidessa tai tupakkapaikalla posket lommossa savuketta imiessä hän toteaa, että olipas taas paska palaveri kun ei mistään epäkohdista puhuttu.

Toisten saamat etuudet ovat nurjamielisen mielestä suurta vääryyttä. Jos joku aiheellisesti saa bonuksen erityisen hyvästä työstä niin nurjamielinen kokee, että se väärin ja häneltä pois. Erään työpaikkani pomo päästi kerran jouluaaton aattona iltavuoron lähtemään aikaisemmin joulun viettoon. Hieno ja arvostettava ele. Tämä ei kuitenkaan aiheuttanut riemunkiljahduksia aamuvuoron nurjamielisissä. Joulun jälkeen he keräsivät nimiä listaan, jossa vaadittiin, että heidänkin pitää saada lähteä kaksi tuntia aikaisemmin. Lista toimitettiin pomolle, joka luultavasti huokaisi syvään. Tämän kukaan ei enää päässyt aikaisemmin joulun viettoon. Nurjamieliset voittivat, hyvä meininki hävisi.

Kun nurjamielinen loukkaantuu hän lakkaa tervehtimästä. Jos työpaikassa on aviopari, jonka toiselle osapuolelle hän on suivaantunut, lopettaa hän myös puhumisen ”syyttömällä” osapuolelle. Nurjamielinen pitää tätä rankaisukeinona. Meille muille se, että hän ei puhu tai tervehdi on pikemminkin palkinto. Kuten seuraavasta kappaleesta käy ilmi, kannattaa nurjamielistä kuitenkin tervehtiä mitä ystävällisemmin.

 

Entisenä kuntoutusalan ammattilaisena olen onnistunut kuntouttamaan muutaman nurjamielisen. Eräässä entisessä työpaikassani oli avoin taukotila toimistojen keskellä. Taukotilassa kovinta ääntä piti Irmeli (nimi muutettu). Hän oli erittäin kovaääninen nainen, joka liki päivittäin arvosteli kollegoitaan ymmärtämättä, että kaikki kuului toimistoihin. Irmeli ankeutti koko työyhteisön. Koska normaali järkipuhe ei nurjamieliseen tehoa, on hänen kuntoutukseen käytettävä muita keinoja. Aloin kehumaan Irmeliä. Aina kun hän päästi ilmoille tutun vuodatuksen kuinka joku tekee työnsä huonosti, on vajaamielinen tai kenenkä mies on juoppo, annoin hänelle positiivista palautetta. Hymyilin nätisti, katsoin silmiin, taputin olkapäälle ja kerroin kahvihuoneessa kaikkien läsnä ollessa, miten tärkeä ihminen Irmeli työyhteisöllemme on. Hämmentynyt Irmeli hymyili vaivautuneesti ja yritti sanoa takaisin jotain kohteliasta. Se jäi yritykseksi, sillä hän ei yksinkertaisesti osannut sanoa vastakohteliaisuutta. Muutaman viikon kuntoutusjakson jälkeen Irmeli hiljalleen muuttui ja hänessä vallitseva nurjamielisyys katosi. Joku voisi kutsua toimintaani vittuiluksi, minä kutsun sitä pedagogiikaksi.


Kun kohtaa nurjamielisen, tärkeintä on se, että ei vajoa hänen tasolleen. Työelämässä ja elämässä yleensä pärjää melkoisen hyvin, jos noudattaa kahta sääntöä:

1) Älä ole kusipää
2) Hyväksy, että kusipäitä on, heitä ei tarvitse sietää

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MarcusPetj kuva
Marcus Petäjä

Amen. Näitä em. tyylisiä henkilöitä, jos keitä, riitti ja riittää hoito-alalla. Heidät aisti ja tunnisti välittömästä. Seurauksena oli ahdistus ja mielen paheneminen.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Siellä minäkin ensimmäiset ja pahimmat tapaukset olen tavannut.

Taisto Merilä

Kiinnostavaa, että nurjamielisyys (kuten työpaikkakiusaaminen) on kuulemma suhteellisen yleistä aloilla, joilla kaiken järjen mukaan pitäisi kukoistaa ihan päinvastaiset ominaisuudet.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Raskas ala ja paskat työnohjaukset. Sosiaalialan "työnohjauksista" saisi oman juttunsa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Eikä kusipään kans kannata tehä yhteistyötä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Joskus on pakko. Sen takia ne kannattaakin kuntouttaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Kusipäilläkin" on kaverinsa. Minä olen kusipää. Olen sen mm. tällä foorumilla havainnut.

On niitäkin, joiden mielestä en ole kusipää, ja ne ovat vastavoima sille, jotka pitävät minua kusipäänä.

Perspektiivi on tärkeä kun luokittelemme ihmisiä. Usein työpaikan "kusipää" on oikeassa arvioidessaan työpaikan henkeä.

Uskallanpa lyödä vetoa, että meistä jokainen on kusipää.

Sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä. Niin myös kusipäisyys on ulkoa tuleva arvostus ja sen nimen saamiseksi motiivit ovat moninaiset.

Me kaikki olemme kusipäitä. Uskokaa, kun minä sanon sen, olen nimittäin oikeassa.

Työtuomioistuin mm. tuntee paljon kusipäiksi väitettyjä. Väite tulee usein työnantajan puolelta ja toiselta nimeltään kusipäätä nimitetään luottamushenkilöksi.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Nurjamielisen jos korottaisi paikan pomoksi
yhdeksi viikoksi, miten kävisi?

Käyttäjän JariKorpela kuva
Jari Korpela

Onneksi omalla työpaikalla en ole moista havainnut. Toiminta on kuitenkin tullut tutuksi muissa yhteisöissä.

Veikko Sorvaniemi
Te kirjoitatte parhaat blogit. Piste.
(Ei sisällä jutun kuvattua sarkasmia/vittuilua ;-)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kiitos. Tuollainen palaute lämmittää mieltä. Toisenlaistakin on tullut :D

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset