partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Maailma syntyi oksennuksesta

Kansanedustaja Niikko esitti opetusministerille huhtikuun 10. päivänä, että koulujen opetussuunnitelmassa tulisi ottaa huomioon myös vaihtoehtoiset teoriat maailman synnystä. Tällä Niikko tarkoitti sitä, että luonnontieteellisen teorian rinnalla tulisi esittää uskonnollisia näkemyksiä maailman synnystä. Kansanedustajan puheenvuoro toi esille ainakin sen seikan, että tieteen opetuksen taso ei ole ollut ihan kohdillaan. Esityksessään Niikko nimittäin tuntuu luulevan, että evoluutioteoria käsittelee maailman syntyä.

 

Silti en heti torppaa kansanedustajan ehdotusta. Sillä kouluissamme on jo olemassa oppiaine, jossa esitetään vaihtoehtoinen näkemys maailman synnystä. Uskontoa opetetaan peruskoulun aikana enemmän kuin yhtäkään luonnontieteellistä ainetta (biologia, maantieto, kemia, fysiikka). Uskontotunneilla on varmasti aikaa tutustua perusteellisesti erilaisiin ei-luonnontieteellisiin käsityksiin maailman synnystä. Koska uskonnonopetuksemme ei enää kuulemani mukaan ole tunnustuksellista niin Raamatun näkemys ei voi olla etulyöntiasemassa.

 

Peruskoulun aikana uskonnontunneilla ennättää opettamaan ainakin sata vaihtoehtoista ”luomisteoriaa”. Tämän jälkeen koululaisella olisi eväät päättää onko hänen mielestään luonnontieteellinen teoria todennäköisin vai kenties jokin lukuisista vaihtoehtoteorioista. Vaihtoehtoisia näkemyksiä on tuhansia, joten jonkinlainen rajaus olisi tarpeen tehdä. Myös alla oleva Bakuka-kansan näkemys tulisi opettaa koululaisille. Se on yksi minun suosikeistani ja paljon mielenkiintoisempi kuin vaikkapa Raamatun näkemys.

 

Babukat Afrikassa tietävät, että alkujaan maailma oli vain pelkkää vettä ja pimeyttä. Tässä vetisessä pimeydessä kuljeskeli Mbombo, joka oli suuri valkoinen jättiläinen ja ainoa elävä mitä oli. Kerran Mbombon vatsa tuli kipeäksi. Hän piteli kaksin käsin kouristelevasta vatsastaan ja lopulta oksensi. Tästä oksennuksesta syntyi aurinko, kuu ja tähdet. Aurinko kuumotti taivaalta, vesi alkoi haihtua ja esiin tuli maata.

 

 

Mbombo astui maalle ja vatsa kipu iski jälleen. Taas hän oksensi. Tällä kertaa hän oksensi yhdeksän eläintä: kotkan, leopardin, kalan, krokotiilin, kilpikonnan, valkoisen haikaran, koppakuoriaisen, mustan kissaeläimen sekä Budi-nimisen vuohen. Lisäksi hän oksensi useamman ihmisen, joista yksi oli nimeltään Loko Yima. Nämä yhdeksän eläintä loivat kaikki loput maailman eläimistä. Haikara loi linnut, krokotiili liskot ja käärmeet, vuohi sarvieläimet jne.

 

Raskasta luomistyötä jatkoivat myös Mbombon kolme poikaa. Nyonye Ngana oksensi termiitit, mutta ikävä kyllä kuoli pian tämän jälkeen. Termiitit kunnioittivat hänen muistoaan ja hautasivat hänet syvälle maan sisään ja rakensivat korkean muistomerkin hiekasta maan päälle. Chonganda loi kasvit, kukat ja puut. Chedi Bumba loi viimeisen linnun. Sitten kaikki oli valmista.

 

Kaikki meni hyvin kunnes valkoinen haikara Tsese Bemba alkoi hankalaksi. Hän kiusasi ihmisiä ja oli kaikin puolin pahankurinen. Mbomba suuttui hänelle ja muuttui pallosalamaksi, joka ajoi haikaran tiehensä. Pallosalamaksi muuttuminen vei kuitenkin tulen pois ihmisiltä. Kun Mbomba palasi hän opetti ihmisille, miten kahdella puulla voi aikaan saada tulta. Kaikki oli taas hyvin ja Mbomba lähti pysyvästi taivaaseen, jättäen Loko Yiman hänen maanpäälliseksi edustajakseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Evoluutio on vain teoria" -jutut pyydän ystävällisesti kirjoittamaan muualle kuin tänne.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Parempi oksennus pivossa kuin maailmansynty pierussa tai jotain
Onhan noita...Teorioita

Markku Ollikainen

Koska evoluutio on siis vain teoria, sen jo hyvin kalutusta luusta ei kannata kirjoittaa. Sanotaan, että se on siirtymässä tieteenhistorian museoon seuraavien muutaman kymmenen vuoden kuluessa.

Entäpä muut vaihtoehdot? Ehdokkaista toki kannattaa harkita vakavasti sitä, joka sopii parhaiten tutkien aikaan saatuun tietoon.

Jonkun oksentely herättää tietysti mielenkiinnon: mistä tällainen oksentelija on saanut alkunsa? Ei hän ainakaan jumala ole, koska mahatauti ei kuulosta jumalalliselta. Happaneminen nostaisi alkuosasten tasoa elämäksi? Kuulostaa kylän kaljabaarin asiakkaiden hurinoilta.

Parhain kanditaatti taitaa löytyä älykkään suunnittelun suunnalta. Elämämme ja sitä tukeva systeemi on näet havaittu liian monimutkaiseksi, liian paljon yksityiskohtia omaavaksi, liian toimivaksi ollakseen sattumanvaraisen kehityksen tulosta.

Harri Räsänen

Monenlaisia tarinoita maailman synnystä on esitetty. Meillä Suomalaisilla on ihan oma Kalevalainen tarinamme.
Munateoria on käsittääkseni aika suosittu muidenkin kansojen keskuudessa.

Tuosta voi käydä lukemassa. Se on oikeasti aika hieno. Yhtä hieno kuin mikä tahansa muukin. Syntytarina alkaa säkeestä 103.

http://www.finlit.fi/kalevala/index.php?m=1&s=2&l=1

Tässä ihan tuubiin ladattuna teatteri Ilonan esittämänä.

http://www.youtube.com/watch?v=ve-IoQF-3zg

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Munateoria on yleinen - tai kaiketi yleisin. Vastoin yleistä luuloa kaikilla kansoilla ei edes ole luomismyyttiä. Kun lähetyssaarnaaja aikoinaan yritti kysellä Amazonin Pirahoilta, että kuinka puut, joet eläimet ja muut ovat heidän mielestään syntyneet, eivät he ymmärtänet kysymystä. He katsoivat lähetyssaarnaajaa silmät ymmyrkäisenä ja kysyivät: "miten niin syntyneet? Muistaako joku aikaa, jolloin niitä ei ole ollut"

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sitten on tuo kirja Synnyt jossa on uskomuksia eri luonnonkappalaiden ja ilmiöiden alkuperästä. SKS´n kirja näyttää liikkuvan myyntipalstoilla ja on todella hauska.
On jäänyt mieleen yksi monesta käärmeiden alkuperästä että ne syntyi sylkiklöntistä oliko se jumalan suusta sitä en muista. Tuo oli usein mielessäni kun pari vuotta sitten nuorison syljeskely julkisilla paikoilla oli jonkinlainen jättitrendi. (Nythän se on vähän laantunut tai en enää kiinnitä huomiota).
Kuoleman miettiminen kai on ollut yhtä paljon luovuutta synnyttävää kuin maailman luominen. Tieto ja epäilys siitä että kaikki ei ole tässä kai herättää uskomuksia ja uskontoja. Ehkä nykyajan uskonnollisuudella on ikävä piirre siinä ettei tunnu luovuutta herättävältä houkutukseslta nähdä ohi arkitodellisuuden vaan perustuu liikaa kontrolliin ja moraaliin.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset