partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Tappara ei hiihdä

  • Janne Ojanen on  SM-liigan kaikkien aikojen paras pistemies
    Janne Ojanen on SM-liigan kaikkien aikojen paras pistemies

Kevättalvella vuonna 1980 nuori Ville-Veikko teki räkäposkella päätöksen. Hän avasi siteet ja heitti suksensa ojaan, istui sitten kuin loukattuna lumihankeen. Tämänkaltainen kansalaistottelemattomuus ei jäänyt hoitotädiltä huomioitta ja pian jo kyseltiin, että miksi heitit sukset ojaan.

 

- Tappara ei hiihdä, kerroin päättäväisenä.

 

Olen huono kannattaja – laiska, minua hävettää. Liian harvoin menen paikan päälle Hakamettään. Mukavuuden halu on syönyt selkärankani kahteen osaan ja katson pelin kotisohvalta. Parhaimpia tekosyitä ovat liikenneyhteydet, aikaiset herätykset ja muu epäoleellinen. Anteeksi, lupaan parantaa tapani.

 

Kun luotaa elämäänsä taaksepäin aina tuohon kohtalokkaaseen kevättalven päivään vuonna 1980 niin väistämättä tulee mieleen, että mahtaako aivojeni ratastuksessani jotain vikaa.Jääkiekko on nimittäin tarjonnut enemmän karvaita pettymyksiä kuin itse onnistumisia. Toki mukaan mahtuu eufoorista riemua, mutta suurin osa on ollut syvää pettymystä. Monesti maailma on romahtanut juuri hekuman huipulla. Pahimmat kokemukset ovat kylmänä tarjoilleet ruotsalaiset, tsekit, Jokerit playoffeissa 2002, Saku Koivun aloituksessa katkennut maila Torinossa 2006 - *itun komposiittimailat!

 

Sisin järkkyi myös  kun 2003 MTV3 siirsi Kärpät-Tappara -finaalin jatkoajalla lähetyksen Brasilian Estoriliin, jossa oli käynnissä F1-osakilpailun lämmittelykierros. Vieläkin pistää vihaksi. Kunnon kannattaja olisi tietenkin ollut Oulussa eikä töllön armoilla. Onneksi Braziliassa alkoi sataa vettä kuin Esterin ahterista ja F1-kisaa siirettiin ja lähetys siirtyi takaisin finaaliotteluun ja Pirnes teki ratkaisumaalin ja se oli Life is Life – viidentoista vuoden jälkeen. Itkin onnesta kuin pikkuinen lapsi enkä enää koskaan katsonut F1-kisoja – enkä katso!

 

 Minä ja moni muu ovat yhtä koukussa noihin tunteisiin kuin itse maailman hienoimpaan peliin – jääkiekkoon.

 

Tää on aika hieno laji –Timo Silakka, multitalentti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Seppo Hildén

No Veikko nyt kun paljastelemaan aletaan ja isäkin on jo kuollut aikaa sitten, niin voin paljastaa, että 60-luvun lopulla suosikkijoukkueekseni 10-vuotiaalle alter egolleni tuli HIFK. Vaikka yhtään sen peliä en ole käynyt katsomassa koskaan.

HIFKissä pelasi sillon Juha Rantasila, joka oli vakiopakkimme MM-kisoissa ja ne kisat katsoimme isän kanssa aina. Rantasila teki aina koiruuksia ja oli usein jäähyllä. Kameran kuvatessa sen menoa jäähyaitioon, sen suusta pystyi lukemaan usein "perkele"-sanan, jonka se päästi. Isälle en sanonut tästä huomiostani mitään. Olisi voinut vielä jäädä ottelut katsomatta.

Vaikka kyllä joka kolmas sana isälläkin oli kirosana.

Joten yksi mies teki minusta HIFKimiehen. Ja kiroilemaankin opin hyvin, mutta siitä taitaa kiitos kuulua enemmänkin isälle kun Rantasilalle.

Ja vaikka kaikkia ikäviä asioita on elämässään kohdannutkin, niin kyllä Torinon Olympialaisten jääkiekkofinaalin häviäminen Ruotsille on ollut yksi elämäni kovimpia paikkoja. En ole päässyt sen yli vieläkään.

Saatanan tunarit, ja tarkoitan nyt valmenusjohtoa ja etenkin Westerlundia kun ei uskaltanut ottaa sitä aikalisää heti kolmannen erän alkuun ruotsin saatua johtomaalin. Tappion laitan täysin Westerlundin piikkiin. Kyllä paremmalla pelaajamateraalilla varustettu joukkue pitää saada voittamaan. Sehän se on valmentajan tehtävä.

Perkele, vieläkin vituttaa kun rupesin ajattelemaan asiaa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Suomalaisessa kiekkovalmenuksessa oli vuosia sellainen meininki, että aikalisä otetaan vasta sitten kun peli on jo luisunut käsistä. Siinä vaiheessa kun se on luisumassa katsellaan vaan kädet ristissä. Samaan syndroomaan kuului, se että toimimaton ykkösketju pistetään uusiksi vasta viimeisen pelin viimeisessä erässä.

Mulla on samanlainen muisto lapsuudesta kun joku pelaaja kirosi jäähylle mennessään ja onnnistuin huulillita lukemaan: Voi *ittu! Se oli mahtavaa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Itse koukutuin lätkää ja Kalpaan v-83. Sukulaismies roijasi Niiralan monttuun katsomaa Vellu Ketolaa, joka pelasi sinä keväänä kuusi peliä Kalpan paidassa silloisessa 1.divarissa. Sen jälkeen on ollutkin yhtä ylä- ja alamäkeä kuten lajia seuraavat tietävät... Mutta mukana on roikuttu!

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Mutta nyt menee Kalpalla lujaa, eikä kyse ole mistään onnenkantamoisesta vaan pitkäjänteisestä ja hienosta työstä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Jos saat jostain käsiisi Kalpan historiikin Kilpisydämmellä niin lue. Sieltä löytyy kaikki nousut ja laskut koko raadollisuudessaan...

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mutta minne Tampereen porukat ovat hukanneet omat momenttumin/junnut/katsojat/rahat/paluu muuttajat?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Aika pitkälle huonosti toimivaan organisaatioon, pihalla olevaan hallitukseen ja käsittämättömään valmentajakikkailuun. Valmentajat vaihtuu koko ajan ja niitä haetaan jostain Tammelan torin kikkarilta. Nyt Tapparalla on piiiiiitkästä aikaa kovan ammattitaidon omaava koutsi. Ja ensi kaudellakin pitäisi olla ruorissa "kova luu" jos hevosmiesten tieto paikkansa pitää.

.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

No Rautakorpi jätti savuavat kivijalat kuten myös muissa seuroissaan (velat) ja Dufva ei ole mikään sateen tekiä loppujen lopuksi...

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Rautakorpi vei Tapparan kultaan. Sen jälkeen ikävä kyllä taisi mennä sukset ristiin ja mies lähti. Rautakorpi on ollut viimeinen kunnon koutsi, joka on Tapparassa ollut. Toki Uramakin melko hyvin veti, mutta sen jälkeen on ollut kyllä karua katsottavaa. Nyt onneksi RD toi tekemisen meininkiä. Vielä kun pääsee eroon parista surffarista ja saa sairastuvan tyhjäksi niin hyvä tulee.

Rainer Nuorinko

Entäs Petteri Sihvonen kontra pelikirja?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Buuaah heko hih haa hoo... Ns. valmentaja joka ei saa mistään valmentajan töitä! Päätyö haukkua vain "virassaolevia" valmentajia ja se näkyy hänen kirjoituksissa!

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kukahan valmentaja se oli, joka vastasi pari kautta sitten pelikirjasta kysyttäessä jotain tähän tapaan: - Ei tässä kerkiä mitään lukemaan kun valmennus vie kaiken ajan.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

??

Niin taisi olla Jortsu joka vastisi noin kun joku kysyi Sihvosen pelikirjasta. Minusta ja monesta muustakin koko pelikirja käsite on ihan hölömö.

Ari Ojala

Helsingin jäähalli 1978, halli oli ahtaammin pakattu kuin Arafat-vuori pyhiinvaelluksella. Alle 18v. Suomi-Neuvostoliitto EM-finaali jatkoajalla ja Kurri tekee voittomaalin. Olen ahtautunut seisomokatsomon nurkkaukseen ja maalin syntyessä katsomomassa ponnahtaa hyppyyn kuin yhdestä liipaisimesta. Piipuhyllyllä oli vaan omalla kohdallani katon kannatinvaijeri, onnekseni olimme niin ahtaasti pakkautunut, etten tajuihin tullessani ollut edes kaatunut.
Se oli järisyttävä kokemus, tarvittiin Stadion, jotta se yleisömäärä on saatu rikottua, desipeli ennätystä ei lätkämatsissa rikota, siihen tarvittiin Eissarit.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Mahtava kokemus. Vähän aina herkistyy kun tuollaisia kuulee.