partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Bombino – aavikkobluesia Saharasta

  • Bombino – aavikkobluesia Saharasta

Saharan tuaregi-paimentolaisten musiikkiperinteestä sekä bluesin alkujuurista ammennettu Nomad-levy on kuluvan vuoden kovimpia levyjä. Lauluntekijä ja kitaristi Omara "Bombino" Moctarin ja melkoiseksi tuottajasepäksi kasvaneen Dan Auerbachin (The Black Keys) yhteistyön sävelet, rytmit ja soundit matkaavat aavikkokaravaanin lailla musiikin ja sen merkityksen ytimeen. Tarraavat kiinni ja pysäyttävät tai laittavat tanssimaan. Bombinon aavikkoblues ei synny tuoremehun loppumisesta tai kehnosta autosta. Se syntyy sorrosta, jota tuarengit saivat tuta Nigerian hallinnolta. Se syntyy myös ennen kaikkea toivosta sekä vaeltajakansan pitkästä historiasta armottomalla aavikolla.

 

Erimielisyydet Nigerian hallinnon ja tuaregien välillä ovat historian saatossa johtaneet useisiin väkivaltaisiin konflikteihin. Viimeisin yhteenotto puhkesi kapinaksi vuonna 2007. Tuaregeja sortava hallinto kielsi mm. kitarat, jotka se näki vaarallisina kapinan aseina. Monen muun tuaregin lailla kapinallisiin liittynyt Bombino joutui lopulta pakenemaan Burkina Fasoon. Kaikille muusikoille ei käynyt yhtä hyvin. Kaksi Bombinon muusikkoystävää surmattiin hallituksen joukkojen toimesta. En näe kitaraani aseena vaan vasarana, joka auttaa rakentamaan talon tuaregin kansalle, totesi Omara "Bombino" Moctari.

 

Tilanteen rauhoituttua 2010 hän pystyi palaamaan takaisin Nigeriaan kotikaupunkiinsa Agadeziin. Pitkään jatkuneiden väkivaltaisuuksien päättymisen johdosta kaupungissa järjestettiin suuret juhlat. Bombino esiintyi juhlissa ja tuhannet ihmiset juhlivat, nauroivat, tanssivat. Kitarat saivat jälleen laulaa aavikon kuolemattomia sävelmiä tuoden ihmisille iloa ja toivoa. Sellaista musiikki parhaimmillaan on – merkityksellistä. Sitä ei aina tule ymmärtäneeksi kun ruuhkassa vaihtaa radiokanavaa soittolistakanavalta toiselle.

 

Bombinon levyt Agadez (2011) ja Nomad (2013) löytyvät Spotifysta. Suosittelen tutustumaan jos haluaa saada kosketuksen musiikkiin, joka on aina ollut ja jota ilman nykyistä tuntemaamme länsimaalaista musiikki tuskin olisi olemassa. Nomad on paras blueslevy vuosiin.

http://www.bombinomusic.com

Tuaregit Wikipediassa

L
evyn timanttinen avausraita: Amidinine (ystäväni) 

Aman  
 

Azamane Tiliade
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Youtube-sekoitus, 47 kappaletta. 2,3:n kappaleen perusteella loistavaa musiikkia. Kiitos Veikko.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Olikin melkoinen soittolista. Siinä on muitakin artisteja samalta alueelta, mm. Tamikrest ja Kader Tarhanin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ole hyvä. Viime vuosina koviten on karvaiseen kallooni iskenyt Saharan alueen musa. Tuossa kuuluu "kaikki".

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset