partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Ihastuttava Fatoumata Diawara

  • Ihastuttava Fatoumata Diawara
  • Ihastuttava Fatoumata Diawara
  • Ihastuttava Fatoumata Diawara

Malilaisen laulaja-lauluntekijän Fatoumata Diawaran debyyttialbumi Fatou ilmestyi viime vuoden loppupuolella. Levyn ilmestyttyä Fatoumata Diawara on saanut ylistäviä arvosteluja – eikä suotta. Levy on koskettava, aito ja iloinen.  

 

Diawara jatkaa kunniakkaasti köyhän Malin jo ennestään rikasta musiikkikulttuuria. Ihan perinteistä malilaista musiikkia tämä ei ole, sillä musiikkiin sekoittuu aineksia myös Afrikan ulkopuolelta. Fatoumata Diawara laulaa kaunissointisella bambaran kielellä. Upeasti soljuvia laulumelodioita tukee vähäeleinen, mutta groovaava soitto. Länsi-Afrikkalaiselle musiikille ominaiset rytmiset kitaramelodiat löytävät paikkansa ja kuljettavat kappaleita eteenpäin.

 

Äkkiseltään voisi luulla, että malilainen musiikki kuulostaa länsimaalaisen korvaan oudolta. Asian ei kuitenkaan ole näin vaan niin Diawaran kuin monen muunkin malilaisen muusikon musiikki kuulostaa tutulta. Tämä johtuu siitä, että länsimainen populaarimusiikki on pitkälti syntynyt juuri malilaisista vaikutteista. Näiden hienojen vaikutteiden saapumistapa ei kuitenkaan ole kovin ylevä, sillä vaikutteet tulivat orjien mukana. 

 

Tämä on viiden tähden levy ja livenä meininki on kuulemma vielä tuplasti parempaa.

 

  Fatoumata Diawara ilman bändiä. Kanou tarkoittaa suomeksi rakkautta

 

 

Levyllä

 

 

Ja bändin kanssa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MattiPihkala kuva
Matti Pihkala

Kiitos Veikolle tästä esittelystä! Todella mukavaa musiikkia ja piti heti kuulla lisää. Tämäkin on aika hieno:

http://www.youtube.com/watch?v=XikrRgOK7BU

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Törmäsin tähän joskus ihan vahingossa. Jonkilaista voimauttavaa musiikkia. Ja hieno on tuo sinunkin linkkaamasi kappale.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Joo kaunista se on. Musiikin kieli on ns. universaalinen, jota kaikki jotenkuten ymmärtää.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Sinähän olet muusikko eikö vain. Osaisitko suositella jotain iranilaista musiikkia. Olisi hienoa jos muusikkona joskus kirjoittaisit musiikista, vaikkapa siitä musiikissa joka sinuun on vaikuttanut ja tehnyt sinusta muusikon.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Kiitos Veikolle vinkistä. Kuuntelin eilen albumin läpi Spotifysta. Miellyttävää musiikkia ja kaunista äänenkäyttöä.

Tuli mieleen, että Afrikastahan se Etelä-Amerikan ja Karibian rytminen musiikki on perujaan. Noin muutenkin sanotaan, että ihminen on lähtöisin Afrikasta ja siksi kai afrikkalainen musiikki sykähdyttää kaikkia maailmassa tänäkin päivänä. Siinä on jotain juurevaa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuli tarve saada Fatoumata kontekstiin. Kysehän on Länsi-Afrikkalaisesta musiikista ja Mali on varsin hyvä maavalinta, sillä Wikipedia kertoo, että alueella oli Mali Empire 1230-luvulta 1600-luvulle ja siihen kuului alueita, jotka nykyään ovat valtioita Burkina Faso, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Norsunluurannikko, Mali, Mauritania, Niger ja Senegal. Tuon jälkeen taisivat eurooppalaiset enimmäkseen vetää uusia rajoja, mutta eivät suinkaan tuoneet mukanaan orjuutta tai orjakauppaa, se alueella oli jo ennestään.

Suomalaisista muusikoista Hasse Walli lienee parhaiten perehtynyt alueen musiikkiin. Esimerkkinä vaikkapa HASSE WALLI & ASAMAAN- SUBANNA. Walli asui jonkin aikaa Senegalissa ja sieltä on myös kotoisin ilmeisesti tunnetuin alueen muusikko, Youssou N'dour ja häneltä esimerkkinä ehkä tunnetuin kappaleensa Seven Seconds Away (Didon kanssa livenä). Toinen hyvin tunnettu ja Malilainen on Salif Keita, jolla ei muistaakseni ole vastaavaa hittiä kuin N'dourilla, mutta esim. Moussolou on aika tyypillinen.

Wikipedian artikkeli Griot kertoo Malin valtakunnan lauluperinteestä ja listaa alueen tunnettuimpia muusikkoja, mutta myös esim. levy-yhtiön World Circuit kautta löytyy lisää artisteja.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Malilaisista muusikoista mainitsemisen ja tutustumisen arvoinen myös kitaristi Ali Farka Touré. Hasse Wallin lisäksi suomalaisista muusikoista ainakin Jaakko Löytyn musiikissa on länsi-afrikkalaisia sävyjä. Ainakin Norsunmaitoa-levy kannattaa kuunnella, jos Länsi-Afrikkalainen musiikki miellyttää.

Kari Laine

Hienoa

Tuli muuten mieleen pakistanian Nusrat Ali Fateh Khan ensiksi.

Voimallisuutta, tai jopa hengellisyyttä

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Hesarissa oli oivallinen juttu.

Tällaista on Malin maaginen musiikki – 7 vinkkiä aloittelijalle
http://www.hs.fi/kulttuuri/T%C3%A4llaista+on+Malin...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset